SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.19 número2El árbol que da frutos se corta y se echa al fuego. Discusiones sobre el uso de la leña en la Mendoza colonialLas plantas de los cazadores-recolectores de la Pampa occidental argentina: Base de datos de recursos vegetales potencialmente utilizados índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

  • No hay articulos citadosCitado por SciELO

Links relacionados

  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO

Compartir


Comechingonia

versión On-line ISSN 1851-0027

Resumen

GIOVANNETTI, Marco; LANTOS, Irene  y  RATTO, Norma. Identification of corn starch from Catamarca: application to two archaeological cases. Comechingonia [online]. 2015, vol.19, n.2, pp.235-255. ISSN 1851-0027.

In this paper we introduce a statistical model to discriminate different maize types in archaeological starch grains recovered from pottery and ground stone tools. The model was developed using a wide database of starch grains from maize landraces native to the Argentine Northwest. We carried out a Discriminant Analysis using the stepwise methodology. This analysis allowed us to assign the archaeological starch grains to different maize types, defined by their endosperm texture: flint, floury, sweet, dent and flint-floury. The identification of different maize types in archaeological samples allowed us to discuss food and beverage preparation and consumption practices in Catamarca during the pre-Hispanic period.

Palabras clave : Archaeobotany; Zea mays L.; Northwestern Argentina maize landraces; Discriminant statistical model.

        · resumen en Español     · texto en Español

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons