SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.41 número3-4Modificaciones anatómicas en madera de sauce por acción Coriolellus malicola (Aphyllophorales) agente de pudrición castañaEl género Marielliottia (Hifomicetes, Ascomycota): Nuevo taxón asociado a la Micoflora del Grano de Trigo en Argentina índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

  • No hay articulos citadosCitado por SciELO

Links relacionados

Compartir


Boletín de la Sociedad Argentina de Botánica

versión On-line ISSN 1851-2372

Resumen

RUSSO, Gabriel; LIBKIND, Diego; SAMPAIO, Jose Paulo  y  VAN BROOCK, Maria. Yeasts from the Rio Agrio and Caviahue Lake, an acidic aquatic environment of volcanic origin (Neuquén, Argentina). Bol. Soc. Argent. Bot. [online]. 2006, vol.41, n.3-4, pp.167-176. ISSN 1851-2372.

Yeast biodiversity at the acid aquatic environment of the Agrio River and Caviahue Lake was studied. All water samples analyzed contained yeasts in variable concentrations (25 - 1192 UFC L-1). 202 yeasts strains were isolated and on the basis of morphological and physiological studies were assigned to five genera: Candida, Cryptococcus, Cystofilobasidium, Rhodotorula and Sporobolomyces. Cryptococcus and Rhodotorula were the most abundant genera, comprising the 98% of the isolated yeast strains. The results of the tests mentioned above suggested the existence of at least eighteen different yeast species. This work provides the first quantitative and qualitative data on yeasts from an aquatic acid environment of natural origin in Argentina.

Palabras clave : Acidic aquatic environment; Yeasts; Biodiversity; Patagonia.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons