SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.42 número1-2Revisión de los hongos Entomophthorales (Zygomycota: Zygomycetes) patógenos de insectos de la República ArgentinaVariaciones en la composición de especies de Glomeromycota (Fungi) en un cultivo de trigo bajo distintos sistemas de labranza índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

  • No hay articulos citadosCitado por SciELO

Links relacionados

Compartir


Boletín de la Sociedad Argentina de Botánica

versión On-line ISSN 1851-2372

Resumen

SAPARRAT, Mario C. N.; ARAMBARRI, Angélica M.  y  BALATTI, Pedro A.. Growth and extracellular laccase production in liquid cultures of Minimidochium parvum LPSC # 548 Strain. Bol. Soc. Argent. Bot. [online]. 2007, vol.42, n.1-2, pp.39-44. ISSN 1851-2372.

Minimidochium parvum LPSC # 548, a fungus isolated from litter floating on waters of Río Santiago (Provincia de Buenos Aires, Argentina) polluted with industrial effluents and crude-oil, was grown as a shaking culture on a C-limited medium to evaluate its ability to produce extracellular laccase. The effect of anthracene, CuSO4 · 5H2O, ethanol, guaiacol, humic acids, Kraft lignin, MnSO4· H2O, Tween 20 and veratryl alcohol on its growth and extracellular laccase activity levels was also analyzed. The cultures grown on basal medium produced maximum biomass (over 420 mg/100 ml) and maximum extracellular laccase activity (351.7 ±53.3 pkat/ml) after 5 days of incubation. Among the different factors tested, only the humic acids at 0.1 % (w/v) were found to stimulate the growth of M. parvum . However, Tween 20 (0.1 %, v/v) was the only one that produced an increase of laccase activity levels up to 2.5-fold compared to the control.

Palabras clave : Growth; Laccase; Minimidochium parvum.

        · resumen en Español     · texto en Inglés     · Inglés ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons