SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 número14Composición botánica de la dieta de caprinos en un bosque del Chaco semiárido (Argentina)Crecimiento de las especies principales de un bosque en regeneración del Chaco Santiagueño índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

  • No hay articulos citadosCitado por SciELO

Links relacionados

  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO

Compartir


Quebracho (Santiago del Estero)

versión impresa ISSN 0328-0543versión On-line ISSN 1851-3026

Resumen

GIMENEZ, A. M.; HERNANDEZ, P.; GEREZ, R.  y  SPAGARINO, C.. Palo Santo (Bulnesia sarmientoi Lorentz ex Griseb Zigofilaceae) Wood anatomy and Tree Rings. Quebracho (Santiago del Estero) [online]. 2007, n.14, pp.23-35. ISSN 0328-0543.

The objectives of the work were to characterize wood anatomy and the growth ring pattern, to analyse evolution of tree rings in relation to age and to determine the main defects of round wood of Bulnesia sarmientoi Lorentz ex- Griseb. (palo santo), Zygophyllaceae. Samples were collected in the Locality Extension Lot 27, G. Bazan, Formosa, and Miramar; Bermejito, in Chaco, Argentina. Twelve trees were selected at random, obtaining one section of the trunk to 0,3 m. In the wood descriptions used terminology of IAWA Committee of Nomenclature. In addition one worked in 100 trees of rounded wood. Bulnesia sarmientoi is a wood with high evolution, with complete stratification, dendritic porosity. Vessels are numerous, small and medium pores, axial parenchyma in bands, homogeneous rays; with complete stratification. Tree rings are small 2.077 mm (1.18-3.27); sapwood thickness 8 (7-14 rings), being the most frequent defects of rounded wood: basal ribs and wood eccentricity (25%).

Palabras clave : Bulnesia sarmientoi; Anatomy; Wood; Tree ring.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons