SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.24 número2Dieta de la Lechucita Vizcachera (Athene cunicularia) en dos áreas con diferente uso de la tierra en el centro-sur de la provincia de La Pampa, ArgentinaMortalidad y heridas de individuos de Gaviota Cangrejera (Larus atlanticus) asociados a actividades de pesca deportiva en la laguna costera de Mar Chiquita, provincia de Buenos Aires índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Articulo

Indicadores

  • No hay articulos citadosCitado por SciELO

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Bookmark


El hornero

versión impresa ISSN 0073-3407

Hornero vol.24 no.2 Ciudad Autónoma de Buenos Aires ago./dic. 2009

 

COMUNICACIONES

First documented record of Andean Parakeet Bolborhynchus orbygnesius in Argentina, roosting communally in a stick nest

Niels Krabbe 1, Ana Laura Sureda 2 and Roberto Canelo 3

1 Zoological Museum, University of Copenhagen. Copenhagen, Denmark. nkkrabbe@snm.ku.dk
2 Delegación Regional Noroeste, Administración de Parques Nacionales. Santa Fe 23, 4400 Salta, Argentina.
3 Parque Nacional Los Cardones, Administración de Parques Nacionales. Av. San Martín s/n, 4415 Payogasta, Salta, Argentina.

Abstract
A group of several Andean Parakeet (Bolborhynchus orbygnesius) individuals was observed, photographed and tape-recorded at Finca El Candado, near Los Cardones National Park, Salta Province, northwestern Argentina. There is no previously published record of Andean Parakeet from south of Cochabamba, Bolivia, although there is a tape-recording from Tarija, Bolivia, which is about 350 km north-northwest of Finca El Candado. Additionally, there is an undocumented record of a group of birds 218 km north-northwest of Finca El Candado, between Valle Colorado and Santa Ana, in Jujuy Province, Argentina. Birds were coming to roost in a large stick nest that did not look like any described nest. We do not know if the parrots had constructed this nest entirely or partly, or if it had been made by other bird species. Future research will clarify if Andean Parakeet commonly uses stick nests for roosting, if it breeds in them, and if it is responsible for or contributes to their construction.

Key words: Andean Parakeet; Argentina; Bolborhynchus orbygnesius; Nesting; Roosting.

Resumen
Primer registro documentado de la Catita Andina Bolborhynchus orbygnesius en Argentina, usando comunalmente un nido de palitos para descansar
Un grupo de varios individuos de la Catita Andina (Bolborhynchus orbygnesius) fue observado, fotografiado y sus voces registradas en Finca El Candado, cerca del Parque Nacional Los Cardones, provincia de Salta, en el noroeste de Argentina. No hay registros previos publicados de la Catita Andina al sur de Cochabamba, Bolivia, aunque hay grabaciones de cantos provenientes de Tarija, Bolivia, unos 350 km al nor-noroeste de Finca El Candado. Además, hay un registro no documentado de un grupo de aves 218 km al nor-noroeste de Finca El Candado, entre Valle Colorado y Santa Ana, en la provincia de Jujuy, Argentina. Las aves utilizaban para descansar un nido grande de palitos que no se parecía a ningún nido previamente descripto. No es posible saber si las catitas habían construido este nido, ya sea totalmente o en parte, o si había sido hecho por otras especies de aves. Futuras investigaciones confirmarán si la Catita Andina usa comúnmente nidos de palitos para descansar, si nidifica en ellos y si es la responsable o contribuye a su construcción.

Palabras clave: Argentina; Bolborhynchus orbygnesius; Catita Andina; Nidificación; Sitio de descanso.

Received 8 April 2009, accepted 11 December 2009

On the evening of 27 March 2009 we observed and tape-recorded a group of 18 green parakeets coming to roost in a large stick nest on Finca El Candado, near Los Cardones National Park, Salta Province, northwestern Argentina (25°12'S, 65°49'W; 2920 masl). The site was a sheltered, bushy, steep-sided rocky canyon in open grassland, presumably a former pocket of Montane Forest in the high Andean zone, but it no longer held any trees. On the following morning the group was observed making short flights and foraging in low bushes within 500 m of the nest and further tape-recordings were obtained and photographs taken of the birds (Fig. 1) and the nest (Fig. 2). The birds were predominantly green with only a very slight bluish wash to the edge of the primaries, and all individuals in the flock appeared to be of the same species. In some the bill was olive yellow, but in at least one individual it seemed to be lighter. Small numbers of Gray-hooded Parakeet (Psilopsiagon aymara) were also observed, on occasions foraging within a few metres of the flock of green parakeets, and were readily diagnosed by their long tail, distinctive coloration and high-pitched calls. The green birds were evidently either Mountain Parakeet (Psilopsiagon aurifrons margaritae) or Andean Parakeet (Bolborhynchus orbygnesius).


Figure 1. Andean Parakeet (Bolborhynchus orbygnesius) on Finca El Candado, Salta Province, Argentina, 28 March 2009. The species is best told from the local subspecies of Mountain Parakeet (Psilopsiagon aurifrons margaritae) by voice. It also has more direct flight, much less blue on the edge of the primaries, and is slightly heavier and shorter-tailed. Photo: R Canelo.


Figure 2. The bulky nest used for roosting by Andean Parakeet (Bolborhynchus orbygnesius) on Finca El Candado, Salta Province, Argentina. It measured a little over 1 m in diameter, had several entrance holes in its lower half, and did not look like any described nest. Photos: N Krabbe and R Canelo.

These two species have been confused in the past and even considered conspecific but are now placed in different genera; Andean Parakeet is monotypic and known from the Andes of Peru and Bolivia, whereas Mountain Parakeet is polytypic, with four subspecies in the Andes of Peru, Bolivia, Chile and Argentina (Collar 1997). They rarely occur at the same locality (Schulenberg et al. 2007), but their ecological separation is not well understood. Andean Parakeet generally appears to favour more diverse and slightly more humid conditions than Mountain Parakeet and as a consequence does not range as low on the Pacific slope or as high in the dry Puna (Berlioz and Dorst 1956, Fjeldså and Krabbe 1990, Schulenberg et al. 2007). The flight is straight in Andean Parakeet, undulating in Mountain Parakeet (Collar 1997), but the birds were only seen making short flights. Information on bill colour varies confusingly according to author (Olrog 1968, Fjeldså and Krabbe 1990, Collar 1997, Schulenberg et al. 2007), but most agree that the bill of Andean Parakeet is olive yellow or greyish, lighter in young birds, and the bill of the Bolivian and northwest Argentinean subspecies of Mountain Parakeet (Psilopsiagon aurifrons margaritae) usually light horn brown in males and grey in females. The blue edging on the primaries is barely noticeable in Andean Parakeet, but is much more extensive, forming a distinct panel in Mountain Parakeet (Collar 1997). In order to establish the identity of the observed birds, as many tape-recordings as possible were made and photographs taken. Several photographs show the near absence of blue in the wing, and the best photograph (Fig. 1) shows a bird with an olive yellow bill. A comparison of the tape-recordings of the group flight calls with available sound recordings of the homologous calls of both species (Table 1) identifies the observed birds to Andean Parakeet, which has distinctly richer and lower-pitched, less shrill flight calls than Mountain Parakeet (Fig. 3).

Table 1. Voice recordings examined of Mountain Parakeet (Psilopsiagon aurifrons) and Andean Parakeet (Bolborhynchus orbygnesius). Sound archives consulted were from Cornell Lab of Ornithology (2009) and Xeno-Canto Foundation (2009). Some recordings from Cornell Lab of Ornithology (2009) that could not be copied online were accessed on Whitney et al. (2002). It should be noted that the cut labelled "Andean Parakeet in flight" on this publication (recording 65358) is of a misidentified Barred Parakeet (Bolborhynchus lineola).


Figure 3. Audiospectrograms from typical group flight calls of Andean Parakeet (Bolborhynchus orbygnesius) (A-B) and Mountain Parakeet (Psilopsiagon aurifrons) (C-D). The notes of Andean Parakeet differ distinctly from the more complex and higher-pitched notes of Mountain Parakeet. (A) Finca El Candado, Salta Province, Argentina. (B) Cochabamba, Bolivia (XC 16108). (C) Arequipa, Peru (LNS 33881). (D) Oruro, Bolivia (LNS 58211). See table 1 for recordings information.

There is no published record of Bolborhynchus orbygnesius from south of Cochabamba, Bolivia, but there is a tape-recording from Tarija, Bolivia (Table 1), which is about 350 km north-northwest of Finca El Candado. Additionally, there is an undocumented record by FN Moschione (pers. com.) who heard and saw a group of 45 birds 218 km north-northwest of Finca El Candado, between Valle Colorado and Santa Ana (23°23'S, 64°57'W; 2550 masl), in Jujuy Province, on 6 April 2007.

The nest used for roosting by the Andean Parakeet individuals in Salta did not look like any described nest. It was roughly spherical, a little more than 1 m in diameter, built of twigs, and was suspended 5 m above the valley bottom from a branch overhanging a steep cliff in typical Streak-fronted Thornbird (Phacellodomus striaticeps) fashion (Fig. 2). One subunit looked much like a Streak-fronted Thornbird nest and bore little resemblance to known nests of other furnariid genera present (e.g., Asthenes, Leptasthenura). There were several other compartments with separate entrance holes behind and beside it and sticks added to unify them into a single structure.

We do not know if the parrots had constructed the nest entirely or partly, or if the whole structure had been made by Streak-fronted Thornbird. Streak-fronted Thornbird is only known to build single-chambered nests, but it is relatively poorly known and its lowland relative, the Rufous-fronted Thornbird (Phacellodomus rufifrons) may add many chambers to its nest (Remsen 2003). The nest could conceivably have been constructed by thornbirds and just used by the parrots for roosting, perhaps opportunistically, but could also have been partly built by the parrots. The few parrots reported to roost in stick nests also sometimes use them for nesting (Collar 1997), so the same might also be the case for Andean Parakeet. No nesting record has been published for the species, but Olrog (1968) stated that it nests in banks. The Rufous-fronted Parakeet (Bolborhynchus ferrugineifrons) of the Central Andes of Colombia, now considered to be the closest relative of Andean Parakeet (Collar 1997), reportedly nests in cliff cavities (Hilty and Brown 1986). There are three parrots in Australia and New Zealand that nest on the ground, one or more species of the African genus Agapornis that commonly roost and occasionally nest in abandoned nests of weaverbirds, and unconfirmed reports that both species of the genus Enicognathus may build stick nests in bamboo when natural cavities are absent, but otherwise Monk Parakeet (Myiopsitta monachus) is thought to be the only parrot species not excavating a nest hole or using a pre-existing hole in a cliff, bank, tree, or arboreal or terrestrial termite nest for nesting; its nest is often found in connection with some pre-existing stick structure and may be a single or a large communal nest (Collar 1997). The species commonly roosts in and takes over abandoned nests of furnariids (e.g., genera Pseudoseisura, Annumbius) and does so more often than not, at least locally (Humphrey and Peterson 1978, Nores and Nores 1994, Eberhard 1996, Aramburú and Campos Soldini 2008). It has been suggested that its nest building habits may have come about through the use of furnariid nests for roosting (Collar 1997). The species Myiopsitta luchsi of the Bolivian Andes, considered a subspecies of Myiopsitta monachus by some authors, has only been reported to use separate nests on cliffs (albeit in close proximity to each other; see Collar 1997). An observation by J Fjeldså (pers. com.) from a breeding colony of Myiopsitta luchsi of parakeets repeatedly landing on and closely examining active nearby nests of Streak-fronted Thornbird without making attempts to rob nesting material might suggests that this species also takes over furnariid nests.

Future research will hopefully clarify if Bolborhynchus orbygnesius commonly uses stick nests for roosting, if it breeds in them, and if it is responsible for or contributes to their construction.

Acknowledgements. We thank Administración de Parques Nacionales for issuing the necessary permits and for logistical assistance during the study, F. Moschione and J. Fjeldså for letting us include their observations, and J. Fjeldså and four anonymous reviewers for comments on the manuscript.

Literature cited

1. Aramburú RM and Campos Soldini MP (2008) Presencia de Psitticimex uritui (Hemiptera: Cimicidae) en nidos de Caserote Pseudoseisura lophotes (Passeriformes: Furnariidae) en la provincia de Entre Ríos. Revista de la Sociedad Entomológica Argentina 67:131-133        [ Links ]

2. Berlioz J and Dorst J (1956) Quelle est l'identité du Bolborhynchus orbignesius (Souancé)? L'Oiseau et la Revue Française d'Ornithologie 26:81-86        [ Links ]

3. Collar NJ (1997) Family Psittacidae (parrots). Pp. 280-477 in: del Hoyo J, Elliott A and Sargatal J (eds) Handbook of the birds of the world. Volume 4. Sandgrouse to cuckoos. Lynx Edicions, Barcelona        [ Links ]

4. Cornell Lab of Ornithology (2009) Macaulay library. Cornell Lab of Ornithology, Ithaca (URL: http://macaulaylibrary.org)        [ Links ]

5. Eberhard JR (1996) Nest adoption by Monk Parakeets. Wilson Bulletin 108:374-377        [ Links ]

6. Fjeldså J and Krabbe N (1990) Birds of the high Andes. Zoological Museum, Copenhagen University and Apollo Books, Copenhagen and Svendborg        [ Links ]

7. Hilty SL and Brown WL (1986) A guide to the birds of Colombia. Princeton University Press, Princeton        [ Links ]

8. Humphrey PS and Peterson RT (1978) Nesting behavior and affinities of Monk Parakeets of southern Buenos Aires Province, Argentina. Wilson Bulletin 90:544-552        [ Links ]

9. Nores AI and Nores M (1994) Nest building and nesting behavior of the Brown Cacholote. Wilson Bulletin 106:106-120        [ Links ]

10. Olrog CC (1968) Las aves sudamericanas, una guía de campo. Volumen 1. Universidad de Tucumán, Tucumán        [ Links ]

11. Remsen JV Jr (2003) Family Furnariidae (ovenbirds). Pp. 162-357 in: del Hoyo J, Elliott A and Christie D (eds) Handbook of the birds of the world. Volume 8. Broadbills to tapaculos. Lynx Edicions, Barcelona        [ Links ]

12. Schulenberg TS, Stotz DF, Lane DF, O'Neill JP and Parker TA III (2007) Birds of Peru. Princeton University Press, Princeton        [ Links ]

13. Whitney BM, Parker TA III, Budney GF, Munn CA and Bradbury JW (2002) Voices of New World parrots. Cornell Lab of Ornithology, Ithaca        [ Links ]

14. Xeno-canto Foundation (2009) Xeno-canto America. Bird sounds for the Americas. Xeno-canto Foundation, Amsterdam (URL: http://www.xeno-canto.org)        [ Links ]