SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.116 issue1Script Concordance Test: first nationwide experience in pediatricsPityriasis lichenoides author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

  • Have no cited articlesCited by SciELO

Related links

  • Have no similar articlesSimilars in SciELO

Share


Archivos argentinos de pediatría

Print version ISSN 0325-0075On-line version ISSN 1668-3501

Arch. argent. pediatr. vol.116 no.1 Buenos Aires Feb. 2018

http://dx.doi.org/10.5546/aap.2018.Sl 

SOCIEDAD ARGENTINA DE PEDIATRÍA SUBCOMISIONES, COMITÉS Y GRUPOS DE TRABAJO

Arch Argent Pediatr 2018;116(1):82/82

http://dx.doi.org/10.5546/aap.2018.Sl

Alergia alimentaria en pediatría: recomendaciones para su diagnóstico y tratamiento

Food allergy in children: recommendations for diagnosis and treatment

 

Comité Nacional de Alergia

 


RESUMEN

La alergia alimentaria surge de una respuesta inmune específica inducida por la exposición a un alimento. Su prevalencia se incrementó exponencialmente en países occidentales. Es la primera causa de anafilaxia en la infancia.
Las proteínas más frecuentemente involucradas en niños son las de la leche de vaca y el huevo, y, en adultos, los mariscos. El maní tiene igual frecuencia en ambos grupos.
Sus manifestaciones clínicas y metodología de estudio se hallan en directa relación con la fisiopatogenia de la enfermedad.
La historia clínica detallada, pruebas cutáneas de lectura inmediata, test de parche y provocación oral son fundamentales para arribar a un diagnóstico certero, que evitará exclusiones innecesarias o exposiciones que conllevan riesgo de vida.
Su tratamiento se basa en la evitación correcta del alimento responsable, incluidos los alergenos ocultos, y en la educación del paciente, la familia y los cuidadores para mantener una buena calidad de vida.

Palabras clave: Alergia a alimentos; Alergia a proteína de leche de vaca; Anafilaxia; Dieta de eliminación.

ABSTRACT

Food allergy arises from a specific immune response induced by food exposure. It is the first cause of anaphylaxis in childhood. Its prevalence increased exponentially in western countries.
The proteins most frequently involved in infants are cow's milk and hen's egg; and in adults, seafood. Peanuts have the same frequency in both groups.
The clinical manifestations and methodology of study are directly related to the pathophysiology of the disease. Clinical history, skin prick test, patch test, and food oral challenge are essential to arrive at a correct diagnosis, that will avoid unnecessary exclusions or exposures that carry life risk.
The treatment is based on the correct avoidance of responsible food (considering hidden allergens), besides patient and their care giver's education, to maintain a good quality of life.

Key words: Food allergy; Cow's milk protein; Anaphylaxia; Elimination diet.


Texto completo como Suplemento de Archivos Argentinos de Pediatría, en formato electrónico, en su sitio web (véase sección "Suplementos")

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License